FSHD en het coronavirus

Voor de meeste personen met FSHD is het risico op een ernstige ziekte als gevolg van een COVID-19-infectie hetzelfde als bij de algemene bevolking. De website van het RIVM geeft hier nadere informatie over. Over het algemeen lopen oudere volwassenen en vooral degenen met chronische ziekten zoals hartaandoeningen... Lees meer

Vandaag was het weer zo ver. Samen met 283 andere zwemmers en zwemsters mocht ik weer de oudste singels van Nederland in springen om 2 km te zwemmen, en om daarmee weer veel geld op te halen voor de financiering van FSHD onderzoek. We kwamen om 10:30 op het feestterrein aan, waar de organisatoren nog druk in de weer waren om alles op tijd in gereedheid te brengen. Het zag er allemaal nog feestelijker uit dan afgelopen jaar. Langzaam druppelden alle deelnemers en hun familie leden binnen. Om 12 uur verrichte Milan, kleinzoon van Wim Altena het start schot voor de kids swim over 800 meter. Ieder kind van 12-16 werd door een ouder begeleid. Fantastisch te zien hoe enthousiast deze kinderen het koude water insprongen. Er werden mooie tijden gezwommen. Apetrots kregen zij bij aankomst hun medaille omgehangen.

 • Singelswim-2106-1
 • Singelswim-2106-2
 • Singelswim-2106-3
 • Singelswim-2106-4

Wij werden in groepen van 100 zwemmers per bus naar de start gebracht. Daar stond het weer behoorlijk vol met toeschouwers. Om klokke 13.30 ging de eerste wave het water in. Even schrikken van de temperatuur. Maar al gauw deed het wetsuit zijn werk en voelde je de kou niet meer. Ik mocht in de laatste wave starten, met zoon Michiel, zijn Unilever collega’s en mijn neefjes en nichtjes. Al snel waren zij uit het zicht vertrokken. Rustig deed ik mijn schoolslag halen. Af en toe haalde ik een achterblijver van een eerdere wave in. Diep onder de indruk was ik van de meezwemmende FSHD-ers. Topper zijn jullie! Verschillende slokken water uit de singels kreeg ik naar binnen. Soms kon ik wat slierten waterplanten rond mijn nek verwijderen, en het eendenkroos liet zich weer geweldig smaken. Na een uur en één minuut werd ik bij de finish uit het water getrokken. Direct schoot de kramp in mijn hemstring. Strompelend ging ik over de finishmat naar de foto sessie. Michiel stond mij op te wachten om samen met zijn vader, op Vaderdag, met medailles om op de foto te gaan. Daarna lieten wij on het bier en de hotdogs welgevallen. Het feestterrein was gezellig vol en de sfeer was grandioos.

Heel blij was ik te zien dat Prof Niels Geijssen met zijn team aanwezig was om in een mooie tent op het feestterrein allerlei leuke testjes met kinderen te doen. Heel mooi om te zien, dat het instituut dat de begunstigde wordt van de bij elkaar gezwommen gelden, zich zo actief laat zien. Natuurlijk kon men ook info krijgen over het onderzoek, dat aan het Hubrecht op FSHD gebied plaatsvindt.

Om vier uur werd de dag afgesloten met een mooi optreden van een coverband, en natuurlijk de prijsuitreiking voor de snelste zwemmers en de meeste succesvolle teams in termen van sponsorgeld. De Dolfins, het team van ons nieuwe bestuurslid Diana van der Meij, won de hoofdprijs. Zij haalden een record aan donaties op. Hulde voor zoveel inzet en zoveel enthousiasme. De wethouder van sport overhandigde de cheque aan Spieren voor Spieren, de FSHD Stichting en het Hubrecht. De teller stond zondag middag op 148.550 euro. Wat een mooi bedrag!

Overigens, ik wil wel een speciaal woord van dank richten aan de organisatoren van de Stichting Singel Swim Utrecht (Eric, Rogier, Ronald en Michiel) en Evenementen organisatie buro Pino. De organisatie was helemaal TOP. Het liep op rolletjes en het was bovenal oer-gezellig. Persoonlijk vond ik het enorm stimulerend om van de kant luid aangemoedigd te worden door Renée, vrienden, familie, maar vooral ook Ab en Maureen. Ik hoorde jullie boven alles en iedereen uit. Alleen, mijn brilletje was beslagen. Ik kon jullie niet zo goed zien!

Volgend jaar zeker weer!
Kees van der Graaf (voorzitter FSHD Stichting)  

 • Kahali

  FSHD gaat
  over mensen 

 • Sies

  FSHD is het 
  beste halen uit

  de dingen die
  je nog wel kan 

 • Vrielink

  FSHD is leven
  met pijn en
  vermoeidheid 

 • Bovens

  FSHD gaat
  over verlies

 • Gielesen

  FSHD gaat
  over je schuldig
  voelen 

 • Bilsen

  FSHD komt
  voor bij alle
  rassen en alle
  leeftijden

ZONDER REGISTRATIE
GEEN MEDICIJN

Registreer u hier

FSHD en het coronavirus

Voor de meeste personen met FSHD is het risico op een ernstige ziekte als gevolg van een COVID-19-infectie hetzelfde als bij de algemene bevolking. De... Lees meer

SINGELSWIM 2019: DE JUBILEUMEDITIE

De SingelSwim Utrecht is de enige zwemtocht door de oudste verdedigingsgracht van Nederland: de Utrechtse Singel. Het idee van de SingelSwim Utrecht is in 2013... Lees meer