FSHD en het coronavirus

Voor de meeste personen met FSHD is het risico op een ernstige ziekte als gevolg van een COVID-19-infectie hetzelfde als bij de algemene bevolking. De website van het RIVM geeft hier nadere informatie over. Over het algemeen lopen oudere volwassenen en vooral degenen met chronische ziekten zoals hartaandoeningen... Lees meer

Die morgen ben ik in Nijmegen voor het SMP-project. Dat staat voor ‘Student meets Patient’. Een sessie van een klein uur waarin een groep tweedejaarsstudenten geneeskunde een patiënt ontmoeten en mogen bevragen. Deze morgen ben ik de patiënt.

Na een korte introductie voel ik dat het deze keer wel eens een pittig rondje kan worden. In de eerste vijf minuten is al beslist dat FSHD meestal niet zo’n ernstige aandoening is en er goed mee te leven valt. Hoezo? Mogen we dat zelf uitmaken?

Ik vertel ze daarom dat ik (meestal) best een leuk en goed leven heb binnen de beperkingen van alledag en de grenzen die mijn ziekte me heeft gesteld. Dat dit per persoon verschilt en dat een aanzienlijke groep met deze aandoening moeite heeft om te gaan met de voortdurende achteruitgang en de daarbij horende rouwprocessen

De eerste les geef ik mee: niet oordelen (als arts), nooit!

Dan volgen goede vragen en prettige discussies en komt voor mij de vraag waar ik al maanden buikpijn van heb toch onverwachts.

“Vindt u dat het acceptabel is, dat een duur medicijn voor u straks uit algemene middelen wordt betaald. Kan een patiëntgroep begrijpen dat er een grens is?”

Ik maak korte metten met deze discussie en zeg dat we moeten blijven onderhandelen over de prijs, maar dat een medicijn dat werkt beschikbaar moet komen. Ik voel dat er hier wat in de lucht hangt en niet iedereen is het met me eens. Het zijn jonge mensen en ik schat in dat ook dit leerproces hun studiejaren nodig heeft.

Als laatste geef ik de groep mijn beide boekjes over FSHD, die kunnen ze thuis om beurten lezen. Dat wordt gewaardeerd, ze vragen waar de boekjes over gaan. Daar vertel ik graag over. Ik geef ze vast een inkijkje in één van de verhalen en dan gebeurt wat me eerder niet lukte bij deze groep. Het besef dat FSHD om mensen gaat en wat de impact is op het leven van alledag, dit maakt indruk.

Op deze manier lukt het me jaarlijks ongeveer dertig artsen in opleiding kennis te laten maken met FSHD en hoop ik dat dit op termijn er aan bijdraagt dat de zorg voor mensen met FSHD nog beter wordt.

Bron: Anke Lanser, http://iemandzoalsik.tumblr.com/post/169179287934/student-meets-patient-door-anke

Iemand zoals ik.nl

 • Kahali

  FSHD gaat
  over mensen 

 • Sies

  FSHD is het 
  beste halen uit

  de dingen die
  je nog wel kan 

 • Vrielink

  FSHD is leven
  met pijn en
  vermoeidheid 

 • Bovens

  FSHD gaat
  over verlies

 • Gielesen

  FSHD gaat
  over je schuldig
  voelen 

 • Bilsen

  FSHD komt
  voor bij alle
  rassen en alle
  leeftijden

ZONDER REGISTRATIE
GEEN MEDICIJN

Registreer u hier

FSHD en het coronavirus

Voor de meeste personen met FSHD is het risico op een ernstige ziekte als gevolg van een COVID-19-infectie hetzelfde als bij de algemene bevolking. De... Lees meer

SINGELSWIM 2019: DE JUBILEUMEDITIE

De SingelSwim Utrecht is de enige zwemtocht door de oudste verdedigingsgracht van Nederland: de Utrechtse Singel. Het idee van de SingelSwim Utrecht is in 2013... Lees meer