Den Haag, 17 mei 2011

Op 17 mei heeft een delegatie van de VSN en de FSHD-stichting een petitie en het boek 'FSHD heb je niet alleen' aangeboden aan leden van de Tweede Kamer.

In de petitie wordt gewaarschuwd voor wetten en regels die de ontwikkeling van weesgeneesmiddelen dwarsbomen.

Nederland heeft een vooraanstaande positie in het onderzoek naar spierziekten. Belangrijke ontdekkingen rond bijvoorbeeld de ziekte van Pompe, Duchenne, myotone dystrofie en FSHD zijn in Nederland gedaan.

Voor patiënten gaat het natuurlijk niet om het onderzoek zelf, maar om het resultaat ervan: een werkzame therapie. Maar op de weg van ontdekking naar medicijn liggen allerlei barrières in de vorm van regels, wetten en instanties die het werk van de onderzoekers onnodig moeilijk maken. Zo moesten Nederlandse onderzoekers bijvoorbeeld voor testen met een nieuwe therapie bij Duchenne uitwijken naar Zweden en België.

Op het ogenblik buigt de Tweede Kamer zich over medicijnontwikkeling. Een goed moment voor de VSN en FSHD Stichting om een petitie aan te bieden en te vragen om minder onnodige regels en minder bemoeienis van allerlei commissies. Voor mensen met een progressieve spierziekte is tijd een belangrijke factor. Het kan sneller, dus het moet sneller.

Naast de petitie kregen de Tweede Kamerleden ook het boek aangeboden met portretten van mensen met FSHD. Zij kregen het boek uit handen van de samenstelster, Anke Lanser.

Lees hier de tekst van de petitie.


Lees hier de convocatie.

 • Kahali

  FSHD gaat
  over mensen 

 • Sies

  FSHD is het 
  beste halen uit

  de dingen die
  je nog wel kan 

 • Vrielink

  FSHD is leven
  met pijn en
  vermoeidheid 

 • Bovens

  FSHD gaat
  over verlies

 • Gielesen

  FSHD gaat
  over je schuldig
  voelen 

 • Bilsen

  FSHD komt
  voor bij alle
  rassen en alle
  leeftijden

ZONDER REGISTRATIE
GEEN MEDICIJN

Registreer u hier

FSHD en het coronavirus

Voor de meeste personen met FSHD is het risico op een ernstige ziekte als gevolg van een COVID-19-infectie hetzelfde als bij de algemene bevolking. De... Lees meer

SINGELSWIM 2019: DE JUBILEUMEDITIE

De SingelSwim Utrecht is de enige zwemtocht door de oudste verdedigingsgracht van Nederland: de Utrechtse Singel. Het idee van de SingelSwim Utrecht is in 2013... Lees meer