Op donderdag avond 31 maart jl. om 19:20 zond de NPO2 het televisieprogramma 'De kennis van nu' uit, over een nieuwe genetische techniek genaamd CRISPR. In de uitzending wordt FSHD een paar keer genoemd. Het geld dat bij de Singel Swim Utrecht is opgehaald in 2015 wordt besteed aan een onderzoek van Prof Niels Geijsen, bij het Hubrecht Instituut in Utrecht. Hij wil de CISPR technologie gaan toepassen om de activiteiten van DUX4 te stoppen. De uitzending is dus zeer relevant voor FSHD. Het stelt u in staat om beter te begrijpen waar dit onderzoek over gaat en wat de consequenties zijn.

Kijk de uitzending terug op uitzending gemist.
Zie hieronder het bewuste persbericht van NTR.

De kennis van nu

Revolutie in de gentechnologie  

Uitzending: donderdag 31 maart, 19.20 uur, NPO2
Website: www.dekennisvannu.nlEen nieuwe, eenvoudige genetische techniek genaamd CRISPR-Cas9 belooft erfelijke aandoeningen met grote trefzekerheid te genezen. Maar de techniek maakt ook de weg vrij voor designer baby’s, genetische doping en een hele nieuwe generatie genetisch gemodificeerd voedsel. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen onderzoeken wat ze met CRISPR aan zichzelf en aan hun voedsel kunnen veranderen. En ze vragen de mening van het publiek.

De mogelijkheden van de techniek zijn zo ingrijpend, dat wetenschappers een half jaar geleden een moratorium uitriepen voor het manipuleren van menselijk DNA in embryo’s, want dat kan nu. De onderzoekers weten het niet meer. Ze willen dat de burgers van de wereld bepalen wat de grenzen zijn van het sleutelen aan de software van het leven.

Mensen die lijden aan erfelijke aandoeningen waarvan de genetische oorzaak duidelijk is, kunnen in de nabije toekomst ervoor zorgen dat de ziekmakende genen in hun nageslacht uitgeschakeld worden. En omdat CRISPR ons feitelijk in staat stelt de software van het leven te herprogrammeren, kunnen ze er gelijk voor zorgen dat hun kind supergespierd en HIV- resistent wordt.

Diederik en Elisabeth gaan op bezoek bij Jan Schaart die op de universiteit Wageningen werkt aan onder meer glutenvrije tarwe, waarmee je dus glutenvrij brood kunt bakken. En ze vragen onderzoeker Niels Geijssen van het Hubrecht Laboratorium de mogelijkheden van de techniek te schetsen voor twee generaties patiënten met een erfelijke spierziekte. Kan deze nieuwe techniek hun ziekte aan banden leggen? En zou die er ook voor kunnen zorgen dat hun nageslacht dit lijden bespaart blijft?

Mogen we DNA modificatie gebruiken om ernstige ziekten te genezen? En mogen we op den duur ook eigenschappen aan het menselijk genoom gaan toevoegen? Dat zijn vragen waar Sjoerd Repping, voortplantingsbioloog van het AMC, het antwoord op wil vinden. De mogelijkheden van CRISPR zijn zo ingrijpend dat hij het publiek in het programma oproept actief mee te praten. Op de site van De Kennis van Nu kunnen kijkers een korte vragenlijst invullen. Sjoerd Repping gebruikt de antwoorden in zijn onderzoek naar de wenselijkheid van mogelijke toepassingen van genetische modificatie in de mens.

Bron: NTR

 

Tijd voor MAX

Tijd voor MAX staat volledig in teken van spierziekten. Zo zien we een indrukwekkende reportage van 45-jarige Nynke met de spierziekte FSHD en van Max en Marit, twee jonge... Lees meer

Stellige stellingen

Moeten stellingen stellig zijn, of staat die n er niet voor niets? De n van nuanceren. Stellingen zijn om te prikkelen. Maar het moet een... Lees meer

ZONDER REGISTRATIE
GEEN MEDICIJN

Registreer u hier